Webapplikasjon vs Native Applikasjon

Webapplikasjon vs Native Applikasjon (iOS/Android)

Er du i ferd med å dykke ned i en verden full av applikasjoner og lurer på hvilken retning du skal ta? Du er ikke alene. Det er to hovedretninger du kan ta – webapplikasjon eller en native applikasjon (iOS/Android). Men hvilken skal du velge? La oss hjelpe deg med å navigere i dette landskapet.

Webapplikasjoner: Hva er det?

La oss først dykke ned i webapplikasjoner. En webapplikasjon er en programvare som du kan få tilgang til via en nettleser på et hvilket som helst operativsystem. Du trenger ikke å laste ned en webapplikasjon, fordi den kjører på en webserver. Du bruker dem hver dag – Gmail, Facebook, Wikipedia, ja til og med denne applikasjonssiden du ser akkurat nå, er en webapplikasjon.

 

Webapplikasjoner utvikles vanligvis ved hjelp av HTML, CSS, JavaScript og andre webteknologier. Fordi de er bygget på disse standardteknologiene, kan de kjøres på alle plattformer med en moderne nettleser. Så, med en enkelt kodebase, kan du nå brukere på alle typer enheter – desktop, mobil, tablet, og til og med ting som smarte kjøleskap og biler hvis de har en nettleser.

Men dette betyr ikke nødvendigvis at webapplikasjoner alltid er det beste valget.

Native applikasjoner: En kort innføring

Så hva med native applikasjoner? Dette er applikasjoner utviklet spesielt for et bestemt operativsystem, som iOS (for Apple-enheter) eller Android (for nesten alle andre mobiltelefoner). Eksempler inkluderer spill som «Angry Birds«, verktøy som «Snapchat» eller produktivitetsapper som «Microsoft Word«.

Fordi native applikasjoner er utviklet spesielt for ett operativsystem, kan de dra full nytte av alle funksjonene på den plattformen. De kan benytte seg av akselerometret, kameraet, kompasset, og andre sensorspesifikke funksjoner. Dessuten, siden de er skrevet i språk som er optimalisert for den spesifikke plattformen (Swift for iOS, Kotlin for Android), kan de ofte yte bedre enn webapplikasjoner.

Men, dette kommer også med en betydelig ulempe – du må utvikle separate applikasjoner for hver plattform, noe som krever mer tid, ressurser og vedlikehold.

Når skal du velge webapplikasjon eller native applikasjon?

Nå, etter å ha satt scenen, la oss snakke om hvilken du skal velge. Det er ikke et enkelt svar, men her er noen retningslinjer:

Velg Webapplikasjon når:

 

  1. Du har begrensede ressurser:
    En webapplikasjon krever en enkelt kodebase, noe som betyr mindre tid på utvikling og vedlikehold. Hvis du har begrenset tid, penger, eller utviklingskapasitet, kan en webapplikasjon være den beste måten å komme raskt til markedet på.

     

  2. Målet ditt er bred tilgjengelighet:
    Hvis du ønsker å nå flest mulig brukere, uansett enhet eller operativsystem, vil en webapplikasjon gi deg den bredeste tilgangen.

     

  3. Kompleksiteten er lav til moderat:
    Webapplikasjoner kan ikke utnytte alle funksjonene i et spesifikt operativsystem like effektivt som native applikasjoner. Hvis applikasjonen din ikke trenger å bruke avanserte funksjoner (som kamera, GPS, bevegelsessensorer, etc.), vil en webapplikasjon sannsynligvis være mer enn tilstrekkelig.

 

Velg Native Applikasjon når:

  1. Ytelse er kritisk:
    Hvis applikasjonen din krever høy ytelse, som spill eller grafikk-intensive apps, vil en native applikasjon gi deg best resultat.

  2. Spesifikke OS-funksjoner er nødvendige:
    Hvis du trenger å bruke avanserte funksjoner som ikke er fullt tilgjengelige gjennom nettlesere, eller hvis du vil gi en sømløs opplevelse som føles «hjemme» på operativsystemet, er native applikasjoner veien å gå.

  3. Du fokuserer på en spesifikk brukerbase:
    Hvis du vet at målgruppen hovedsakelig bruker en spesifikk type enhet (f.eks. iPhone-brukere), kan det gi mening å utvikle en native applikasjon spesielt for denne

Fremtiden: Progressive Webapplikasjoner (PWAs)

Det er verdt å merke seg at det også er en tredje vei: Progressive Webapplikasjoner (PWAs). Disse er webapplikasjoner som har lagt til funksjoner som lar dem fungere mer som native applikasjoner. For eksempel kan PWAs installeres på brukerens enhet, de kan fungere offline, og de kan bruke mange enhets-spesifikke funksjoner.

PWAs tilbyr det beste fra begge verdener – bredden og enkelheten til en webapplikasjon, med mange av de dypt integrerte funksjonene til en nativ applikasjon. Mens de fortsatt er i utvikling og ikke fullt ut støtter alle funksjonene til native applikasjoner, er de verdt å vurdere for mange applikasjonsprosjekter.

Avsluttende tanker

Husk at det ikke finnes noen «en størrelse passer alle»-løsning i applikasjonsutvikling. Den rette veien å gå vil avhenge av mange faktorer, inkludert målgruppen din, prosjektets kompleksitet, budsjettet ditt, og mye mer.

Det viktigste du kan gjøre er å være klar over alle mulighetene som finnes, og å gjøre en nøye vurdering basert på dine unike behov. Og, hvis du trenger hjelp underveis, finnes det mange flotte ressurser tilgjengelig for deg – som for eksempel Pxstudio som tilbyr profesjonelle tjenester for applikasjonsutvikling.

Samtidig er det viktig å holde et øye med teknologiske trender. Teknologiverdenen er i stadig endring, og det som er riktig valg i dag, kan ikke nødvendigvis være det i morgen. For eksempel, med fremveksten av PWAs, kan vi se en fremtid hvor forskjellene mellom web- og native applikasjoner blir stadig mindre.

Til slutt, husk at en god applikasjon handler ikke bare om teknologi – det handler om å lage noe som møter brukernes behov, er intuitivt å bruke, og leverer ekte verdi. Uansett hvilken plattform du velger, er brukeropplevelsen det som virkelig teller.

Lykke til på reisen din i applikasjonsutviklingens verden! Vi gleder oss til å se hva du kommer opp med.

Har du spørsmål om applikasjoner?

Ikke nøl med å ta kontakt. Vi hjelper deg gjerne!

Innholdsfortegnelse

–  ARTIKLER

LES FLERE AV VÅRE ARTIKLER

Bygg appene dine raskt og enkelt med Appfarm: Helt uten kode
Vi ønsker alle å skape systemer og applikasjoner som gir en gnist av glede i brukerens øyne. Men hvordan kan vi være sikre på at vi har oppnådd akkurat det?...
brukertesting av system
Brukertesting av system: Identifisering av brukerbehov og forbedringsmuligheter
Vi ønsker alle å skape systemer og applikasjoner som gir en gnist av glede i brukerens øyne. Men hvordan kan vi være sikre på at vi har oppnådd akkurat det?...